

„Sugo ammollicato” to sos, zwłaszcza kalabryjski, który charakteryzuje się mieszanką składników takich jak oliwa, czosnek, anchois, kapary, czarne oliwki, czarny pieprz, oregano, suszone pomidory i sól. To uniwersalny sos, który można stosować do przyprawiania makaronu, a w szczególności dobrze komponuje się ze struncaturą, rodzajem makaronu typowym dla Gioia Tauro. W praktyce „ammollicato” oznacza konsystencję ani zbyt płynną, ani zbyt gęstą, a raczej rodzaj sosu przygotowanego ze zmiażdżonych lub drobno posiekanych składników, który dobrze miesza się z makaronem. Dodawanie podpieczonej bułki tartej (lub czerstwego chleba) to tradycyjna praktyka mająca na celu zmiękczenie potrawy i nadanie jej chrupkości.
SKŁADNIKI
Oliwa EVO, czosnek, anchois, kapary, czarne oliwki, czarny pieprz, oregano, suszone pomidory i sól.
Po otwarciu spożyć w ciągu 2–3 dni.
PRZYGOTOWANIE:
Zawartość słoika wsypać do garnka i całość podgrzać, odcedzić wcześniej ugotowany makaron i mieszać przez kilka minut; jeśli to konieczne, dodać odrobinę wody z gotowania.
Udekoruj bułką tartą o smaku.
Dane producenta
PASTIFICIO GIOIA
Via Lungomare snc
89013 Gioia Tauro
Italy
info@pastificiogioia.it