


Typowy kalabryjski makaron, wytwarzany z mieszanki mąk (kasza manna z pszenicy durum, kasza manna z pszenicy durum pełnoziarnistej, żytnia), co nadaje mu ciemny, szorstki wygląd, idealny do przechowywania przypraw.
Tradycja nakazuje doprawić makaron namoczonym sosem, czyli oliwą, czosnkiem, anchois, kaparami, a po wymieszaniu posypać go podprażoną bułką tartą, być może przyprawioną (kiedyś była to odmiana sera biedaków).
Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów sosów, które można łączyć ze Struncaturą, m.in. sos Nduja i sos Stockfish.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (średnio w 100 g produktu): Wartość energetyczna 1408kJ/324kcal; tłuszcz 1,8 g, w tym nasycone 0,38 g; węglowodany 65,5 g w tym cukry 0,38; białka 11,7; sól 0,003g
Dane producenta
PASTIFICIO GIOIA
Via Lungomare snc
89013 Gioia Tauro
Italy
info@pastificiogioia.it